AVRASYA ENERJİ

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ İÇİN TEK ADRES

Sektörel Haberler

 Ana Sayfa / Sektörel Haberler

Başkan Çetinkaya, Sera Atıklarından Biyokütle Enerjisi Üretme Çalışmalarını Anlattı

17-19 Kasım tarihleri arasında Antalya Cam Piramitte düzenlenen 4. gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarında (RENSEF) Biyokütle ve Biyoenerji Teknolojileri konulu panel düzenlendi. Biyoenerji Derneğinin (BİYODER) organize ettiği panelin açılışında konuşan Biyoenerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, dünyadaki yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi verdi.

Yenilenebilir enerji konusunda büyük kaynaklar olduğunu bunların başında da güneş enerjisinin geldiğini ifade eden Uyar, rüzgar enerjisinin de bir yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu ve her iki enerji kaynağının da diğer enerji kaynaklarına göre daha doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu belirtti.

Panele konuşmacı olarak katılan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, yaklaşık 10 yıl önce Kumluca’da sera atıklarının çevreye zarar vermeden bertarafı ve atıklardan biyokütle enerjisi üretme çalışmalarını anlattı. Türkiye’de mikro klima özelliğiyle örtü altı sera üretiminde önemli bir yeri bulunan ilçede yılda yaklaşık kurumuş halde 150 bin ton sera atığı ortaya çıktığını ifade eden Çetinkaya, bunun da hem çevre kirliliği hem de atık yığını oluşturduğunu söyledi.

Sera atıklarından çevreye zarar vermeden kurtulmak için öncelikle bir kampanya başlatarak atıkların tek merkezde toplanmasını sağladıklarını kaydeden Çetinkaya, bu konuda ilçede sera üretimi yapan tüm çiftçilerin sera atıklarını tek merkezde toplama kampanyasına, “Biz ürettik biz temizleriz” sloganıyla destek verdiklerini belirtti.

Çetinkaya şunları söyledi:

“Kumluca’da sera atıkları geçmiş yıllarda denizin hemen kenarında bulunan boş alana dökülüyordu ve bu büyük bir sorundu. Bu atıklar kuruduğunda yanıyor dumanıyla, kokusuyla, görüntüsüyle çevre kirliliği yaratıyordu. Biz görevde bulunduğumuz sürede bu atıklardan çevreye zarar vermeden kurtulmak için bir dizi çalışmalar yaptık. Bunların başında bu atıkların tek merkezde toplanması için bir kampanya başlattık ve kampanyada yüzde yüz başarı elde ettik. Ardından çeşitli firmalarla görüşmelerimiz çalışmalarımız oldu. En sonunda zamanın Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve T-Enerji adlı firma ile bir protokol yaptık. Kumluca Belediye meclisi olarak karar aldık. Biz Antalya Valiliği ve BAKA’nın hakem olduğu bir şirket tarafından bizim bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz ve yetki veriyoruz diye karar aldık. Bu firma bizim sera atıkları toplama merkezinin yanında 40 dekar yer aldılar. Belediye olarak imar planını yaptık, zemini betonla kaplandı. Bu şirketimiz enerji üretimiyle ilgili lisans aldı. Ancak henüz hayata geçirilemedi.”

Sera atıkları toplama merkezinin ve enerji üretilmek istenen yerin her türlü imar planının tamamlandığını aktaran Çetinkaya, ayrıca 30 Mart 2014 seçimleri sonrası belediye olarak konumların da değişmesiyle, Kumluca Belediyesinin de Büyükşehir sınırları içerisine girdiğini belirtti.

Belediye olarak vatandaşların da desteğiyle sera atıklarının yine aynı bölgede toplandığını vurgulayan Çetinkaya, sera atıkların biyokütle enerjisi ve diğer geri dönüşüm çalışması ve araştırmalarının devam ettiğini, bu gerçekleştirdiklerinde de Türkiye’de ilk bunu başaran kurum olacaklarını bildirdi.

Konuşmasının sonunda soruları da cevaplandıran Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’ya Rensef Fuar Organizasyonu tarafından teşekkür belgesi verildi.

Copyright © 2014 Avrasya Enerji