AVRASYA ENERJİ

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ İÇİN TEK ADRES

Sektörel Haberler

 Ana Sayfa / Sektörel Haberler

Enerji Sektöründe Kolaylık Sağlayan Yerli Yazılım Üretildi

Hacettepe Teknokent’te çalışmalarını sürdüren BiSoft Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortağı Salih Çaredar, firma olarak veri depolama sistemleri ve big data (büyük veri) olarak bilinen büyük ölçekli verilerin analizi üzerine faaliyet gösterdiklerini söyledi. Yeni geliştirdikleri yazılımın da petrol üreticileri başta olmak üzere enerji şirketlerinin veri analizi ihtiyaçlarına yönelik olduğunu dile getiren Çaredar, “Sahadan toplanan verilerin yanı sıra firmaların satış, muhasebe, mühendislik verilerini toplayarak bir veri ambarına atıyoruz.” diye konuştu.

Yazılımın, sektörde işleri nasıl kolaylaştırdığına ilişkin bilgi veren Çaredar, sektöre dair verilerin excel tablolarıyla ve e-posta ortamında saklandığını belirtti. Çaredar, “Bu raporları bir yıl geriye dönük çıkartabilmek için 700 excel tablosunu birleştirmek gerekiyor. Bu gibi işlemler normal yöntemlerle üç ay sürüyor. Biz bunu otomatik bir sisteme bağladık. e-postayla otomatik olarak toplayıp bunu görselleştiriyoruz. Bu da iş gücünü ve zaman kaybını en aza indiriyor.” ifadelerini kullandı.

Çaredar, petrol sektöründe kuyu açmanın maliyetli bir işlem olduğunun altını çizerek, eldeki veriler yeterli olmayınca yatırım maliyetlerinin boşa gidebildiğinin altını çizdi. Enerji Enstitüsü

Copyright © 2014 Avrasya Enerji